Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Nieuwe Rijn 74 van binnen

Het pand Nieuwe Rijn 74 bevat twee zelfstandige woningen: 74 en 74A. De woning met het huisnummer 74 omvat de begane grond van het voorhuis en beide verdiepingen van het achterhuis.

 

In november 2017 zijn er in de benedenwoning nieuwe bewoners gekomen. Sam Erades heeft de foto’s hieronder gemaakt voordat zij er kwamen wonen.

Een blik vanuit de gemeenschappelijke toegangshal via het portaal van nummer 74 in de woonkamer.

 

De toegangshal krijgt vanaf eind november een grondige opknapbeurt.

De woonkamer met links een kastdeur, in het midden de deur naar het portaal en rechts de doorgang naar de woonkeuken.

De woonkeuken met uitzicht op de Nieuwe Rijn.

Een ander deel van de keuken.

De woonkamer naar achteren gezien.

De schouw in de woonkamer.

 

Vorige bewoners hebben zich laten inspireren door een gedicht van Piet Paaltjens dat onder andere te zien is op de zijmuur van Nieuwe Rijn 64:
Op `t hoekje van de Hooigracht
En van den Nieuwen Rijn,
Daar zwoer hij, dat hij zijn leven lang
Mijn boezemvriend zou zijn.

 

De oude keuken in het achterhuis.

Op de linkerfoto de gang met aan de linkerkant de deuren naar het toilet en de binnenplaats. Daarna komen de toegang tot de oude keuken en de trap, maar die zijn op de foto niet zichtbaar. Aan het eind is een kastdeur te zien.
Op de rechterfoto de trap.

De trap van boven gezien.

De kap van de bovenverdieping.

 

 

Terug naar de hoofdpagina over Nieuwe Rijn 74