Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Binnenkort te huur: Hogewoerd 59

Binnenkort komt Hogewoerd 59 beschikbaar voor de verhuur. Het is een unieke woning met praktijk- of bedrijfsruimte op de begane grond en woonruimte op de eerste en tweede verdieping. De praktijkruimte kan voor diverse doeleinden worden gebruikt.

Hogewoerd 59 is een deel van een voormalige wijnkoperij die in 2016 en 2017 door de Stichting Diogenes Leiden is gerestaureerd. Daarbij zijn drie naast elkaar gelegen woningen ontstaan. Hogewoerd 59 is de grootste van de drie.

 

Het pand bevat veel monumentale onderdelen. Op de begane grond zijn diverse herinneringen aan de opslag van wijnflessen bewaard gebleven. De grote woonkamer op de eerste verdieping heeft een uniek monumentaal plafond. De eeuwenoude houten dakspanten geven een bijzonder karakter aan de voorste slaapkamer op de tweede verdieping.

 

Op de begane grond is de entree met in het verlengde daarvan de trap naar de woonruimte op de bovenverdiepingen. Naast de entree ligt aan de straatkant een ruimte die als kantoor of spreekkamer kan worden gebruikt. Daarachter is een tussenruimte met de mogelijkheid om een pantry aan te brengen. Daar bevinden zich ook een toiletruimte, kastruimte met een aansluiting voor een wasmachine en een droger en de toegang tot een klein keldertje. Verder naar achteren ligt bedrijfs- of praktijkruimte die voor diverse doeleinden geschikt is. De achterste ruimte geeft toegang tot een bij de woning behorend terras en tot de gemeenschappelijke tuin met de andere woningen van het complex. In die tuin staat ook een gemeenschappelijke fietsenstalling.

 

De overloop op de eerste verdieping geeft toegang tot de woonkamer aan de voorzijde van de woning, een tweede toiletruimte en de keuken. De woonkamer heeft een beschilderd plafond. De moderne keuken is voorzien van uitstekende inbouwapparatuur. Dankzij een groot dakraam heeft de keuken veel daglicht. Achter de keuken ligt een eetkamer met een mooi uitzicht op de tuin.

 

De tweede verdieping bestaat uit twee apart van elkaar liggende delen met daartussen een dakterras. De slaapkamer aan de voorzijde van de woning is vanuit de woonkamer bereikbaar via een open trap. Achter de slaapkamer ligt een badkamer die voorzien is van douche, toilet en wastafel en die toegang geeft tot het dakterras. Aan de achterzijde van de woning bevindt zich een nieuwe zolderverdieping die toegankelijk is vanuit de eetkamer. In dat nieuwe gedeelte bevinden zich een tweede slaapkamer en een aparte badkamer, die voorzien is van een douche en een toilet.

 

De gezamenlijke oppervlakte van de woon- en praktijkruimte is circa 189 m2 (woonruimte 115 m2, praktijkruimte 74 m2). De inhoud is circa 530 m3.

 

Het gehele pand is geïsoleerd. De woning heeft een moderne cv-installatie. De begane grond is voorzien van vloerverwarming.

 

Huurprijs: € 2100 per maand, exclusief energie en water.

Aanvaarding: rond 16 oktober, eventueel eerder in overleg.

Inlichtingen bij Anja Erades, verhuur@diogenes-leiden.nl, 06-29460858.

 

Plattegronden (Hogewoerd 59 is de woning aan de rechterkant)

 

 

Foto’s