Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Hogewoerd 63: foto’s uit januari 2020

9 januari 2020

 

De topgevel is opnieuw opgemetseld en het bovenste raam is hersteld. De steiger kon daarom enkele weken geleden worden weggehaald.
De onderpui is door vertraging bij het bedrijf waar de kozijnen worden gemaakt helaas nog niet klaar.

 

De Koenesteeg met de nieuwe tuinmuur.
In de deuropening is nu een cortenstalen deur geplaatst. Die zal binnenkort vanzelf een bruine kleur krijgen.

 

Marcel van Dijk, de architect van het Hogewoerdproject, heeft het ontwerp van de deur gemaakt. De druivenbladeren verwijzen naar de wijnkoperij die hier gevestigd was.

 

De tuinmuur gezien vanaf de tuinkant.
Binnenkort krijgt Hogewoerd 63 net als de andere drie panden een terras van oude klinkers. Daarna zal het aansluitende deel van de tuin worden aangelegd.

 

De scheidingswand van staal en glas tussen de hal en de woonkeuken is nu in z’n geheel geplaatst.

 

Het achterste deel van de begane grond met doorzicht naar de tuin.

 

Het achterste deel van de eerste verdieping, met de schilder in actie.
De houten vloeren op de eerste en tweede verdieping zijn al gelegd, maar zijn voor het grootste deel nog afgedekt met plastic.

 

Het voorste deel van de eerste verdieping, met links de trap naar boven.

 

De trap van boven gezien. De tijdelijke houten trapleuning die voor de Open Monumentendagen was aangebracht is vervangen door een stalen leuning naar een ontwerp van de architect.

 

De slaapkamer op de tweede verdieping met de nieuwe houten vloer.

 

De tweede verdieping gezien naar de voorkant.

 

Links de dueropening van de badkamer met daarnaast een ingebouwde kledingkast.
Rechts het trapgat met daarboven de lichtkoepel. Er komt nog een stalen traphekje.

 

Gezicht vanuit de badkamer naar de achterkant.

 

Links een grote kast in de badkamer waarin onder andere de cv-installatie is ondergebracht.
Rechts het raam aan de voorkant dat in een heel slechte staat was, maar nu weer goed is hersteld.

 

   

17 januari 2020

 

Hogewoerd 63 krijgt net zo’n terras als de drie buurpanden: de nummers 59, 61 en 61A.

 

Het werk aan het terras van boven gezien.

 

De nieuwe tuindeur van cortenstaal begint al bruin te kleuren.

 

De schilders zijn bezig op de begane grond.

 

Links: het plafond van de hal wordt blauw.
Rechts: het toilet is ook vrijwel klaar.

 

De schoorsteenmantel op de eerste verdieping, die afkomstig is uit een afgebroken vertrek van de voormalige wijnkoperij.

 

De eerste verdieping, gezien naar de voorkant.

 

   

24 januari 2020

 

Het schilderwerk aan de binnenkant van de woning is bijna klaar. De laatste grote klus voor de aannemer is het plaatsen van de kozijnen in de winkelpui. Verwacht wordt dat dit in de komende week gebeurt. Daarna kan het binnenschilderwerk worden afgerond.
Na het verwijderen van de beschermlaag zijn de vloertegels van de begane grond nu ook zichtbaar.

 

De eerste verdieping, gezien naar de voorkant …

 

… en naar de achterkant.

 

De zijmuur met de schoorsteenmantel en het raam dat uitkijkt op de Koenesteeg.

 

De trap van de eerste naar de tweede verdieping.

 

De trap van boven gezien.

 

Bovenaan de trap is nu ook een hekje geplaatst.

 

De slaapkamer.

 

Gezicht vanuit de slaapkamer naar de badkamer.

 

Twee foto’s van de badkamer.

 

De tuin is klaar. Het wachten is op het voorjaar.

 

Hogewoerd 63 heeft net als de drie wijnkoperij-woningen een eigen terras.

 

De tuindeur bij daglicht en laat in de middag.

 

Om de naderende afronding van de restauratie alvast te vieren had Diogenes een aantal buurtbewoners en andere direct betrokkenen uitgenodigd. De toekomstige huurder van Hogewoerd 63 kon daar kennismaken met zijn nieuwe buren.

 

Uitwisseling van ervaringen en plannen.

 

Ook een jonge bewoonster van de Hogewoerd was erbij.

 

De tuin werd ook bekeken.

 

Een verraste blik naar buiten.

 

Bestuursleden van Diogenes en bewoners van de Hogewoerd.

 

Aan het eind van de middag werd de achtergevel nog een keer bekeken.

 

Deze foto en de volgende zijn een week geleden gemaakt in een bedrijf in Hoogmade. Daar wordt het kozijn voor de winkelpui gemaakt naar het oorspronkelijke model.

 

Het kozijn zal betimmerd worden met het oude lijstwerk. Dat is zo veel mogelijk bewaard gebleven.

 

   

29 januari 2020

 

Het nieuwe kozijn is nu in de winkelpui geplaatst. De aftimmering, zo veel mogelijk met het oorspronkelijke lijstwerk, volgt nog.

 

Ook aan de binnenkant volgt de aftimmering nog.

 

Terug naar het overzicht van de foto’s van de restauratie van Hogewoerd 63