Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Hogewoerd 63: het Piet Paaltjenshuis

 

…………

De bewoningsgeschiedenis van het huidige Hogewoerd 63 gaat terug tot de zestiende eeuw. Een van de bewoners was de student-dichter François Haverschmidt, alias Piet Paaltjens, die er van 1852 tot 1858 op kamers woonde. Vanaf het eind van de negentiende eeuw werd de benedenverdieping van het pand als winkel gebruikt.
In 1917 werd Hogewoerd 63 gekocht door Cornelis Maat, de eigenaar van de ernaast gelegen wijnkoperij. Het werd niet bij de wijnkoperij getrokken, maar aan anderen verhuurd.
Meer over de geschiedenis van Hogewoerd 63 staat op de pagina Hogewoerd 63 in het verleden en op de pagina De doodbidder Van Ewijk en Piet Paaltjens.

 

Net als voor de wijnkoperij werd voor Hogewoerd 63 in opdracht van Diogenes een restauratieplan gemaakt door Marcel van Dijk. Het pand verkeerde in een zeer bouwvallige staat. Om het een nieuwe solide constructie te geven moest de architect een aantal creatieve vondsten toepassen. Bijzondere aandacht gaf hij aan de reconstructie van de historische winkelpui.
Meer over de planvorming staat op de pagina Hogewoerd 63: het restauratieplan.

Hogewoerd 63 kon niet tegelijk met de wijnkoperij worden gerestaureerd omdat het aanvankelijk nog verhuurd was. Het aannemersbedrijf De Bolster begon in februari 2019 met de restauratie. Die was een jaar later voltooid. Door de bijzonder slechte staat van een hand waren er ingrijpende maatregelen nodig. De achtergevel moets helemaal opnieuw worden opgebouwd, de zijgevel kon worden behouden dankzij een unieke houten constructie waarvan niets meer te zien is, en de constructie van de winkelpui werd totaal vernieuwd zonder dat het historische aanzien er iets onder te lijden had.
Foto’s van de restauratiewerkzaamheden zijn te zien via de pagina Hogewoerd 63: foto’s van de restauratie.

Tijdens de Open Monumentendagen in september 2019 liet Diogenes Hogewoerd 63 zien aan belangstellenden. De restauratie was toen voor een belangrijk deel voltooid. Naast het pand zelf konden ook panelen worden bekeken met informatie over het pand zelf en de bekendste bewoner Piet Paaltjens. Net als bij de openstellingen van Hogewoerd 59-61 was er weer veel belangstelling.
Foto’s zijn te zien op de pagina De Open Monumentendagen 2019.