Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Nieuwe Rijn 74 in mei 2024

Hieronder staat een plattegrond van de woning Nieuwe Rijn 74. Daarna volgen foto’s die in mei 2024 gemaakt zijn voordat er nieuwe bewoners kwamen.

 

Het pand Nieuwe Rijn 74 bevat twee zelfstandige appartementen: 74 en 74A. Deze pagina gaat over de woning met het huisnummer 74. Die omvat de begane grond van het voorhuis en beide verdiepingen van het achterhuis. De andere woning bestaat uit de eerste en tweede verdieping en de vliering van het voorhuis.
De twee appartementen hebben een gemeenschappelijke hal op de begane grond.

 

Dit is de voorgevel van het pand. De ramen op de begane grond horen bij het appartement 74, de ramen op de eerste en tweede verdieping bij het appartement 74A.

 

De gemeenschappelijke hal gezien van twee kanten. De openstaande deur op de rechterfoto is van 74, de dichte deur is van 74A.

 

De woonkamer gezien naar achteren. De twee ramen geven uitzicht op het plaatsje tussen het voor- en het achterhuis.

 

De woonkamer gezien naar de andere kant. Links een dichte kastdeur, daarnaast de openstaande deur naar het portaal en verder naar rechts de doorgang naar de keuken aan de straatkant.

 

Vorige bewoners hebben in de schouw in de woonkamer een gedicht geplaatst. Ze hebben zich laten inspireren door een gedicht van Piet Paaltjens dat onder andere te zien is op de zijmuur van Nieuwe Rijn 64:
Op `t hoekje van de Hooigracht
En van den Nieuwen Rijn,
Daar zwoer hij, dat hij zijn leven lang
Mijn boezemvriend zou zijn.

 

De keuken.

 

De ramen bij het plaatsje.

 

De gang naar het achterhuis, links gezien naar de achterkant en rechts naar de voorkant.

 

Het plaatsje. Op de rechterfoto is de plaats van het toilet te zien.

 

De vroegere woonkeuken van het achterhuis, die nu bijvoorbeeld als werkkamer kan worden gebruikt. Rechts de deur van de bad- en waskamer.

 

Links het toilet, rechts de bad- en waskamer.

 

De trap naar de slaapkamer.

 

De slaapkamer.

 

 

Terug naar de hoofdpagina over Nieuwe Rijn 74