Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

De voorbereidingen voor de restauratie van Hogewoerd 132

De Stichting Diogenes Leiden wil het pand Hogewoerd 132 laten restaureren met veel respect voor de historische en monumentale waarden. Uit het eerste onderzoek is gebleken dat het casco van het pand redelijk goed is. Er moet wel veel worden gedaan op het gebied van de duurzaamheid en de brandveiligheid. Verder moet de indeling worden verbeterd, ook door het weghalen van sommige eerdere veranderingen.
Er wordt gedacht aan een verdeling in twee appartementen. Het ene zal bereikbaar zijn via de winkeldeur aan de Hogewoerd, het andere via de deur van de voormalige karrenloods aan de Rijnstraat.

 

Op 4 augustus 2022 is de bouwhistoricus Reinoud Boter (https://www.moned.nl/) begonnen met onderzoek naar de bouwgeschiedenis van Hogewoerd 132. De resultaten van zijn onderzoek zullen worden gebruikt bij het maken van het restauratieplan.

 

Op de pagina Hogewoerd 132: foto’s uit augustus 2022 zijn foto’s te zien die begin augustus 2022 gemaakt zijn (foto’s Hans van Dam, samenstelling en tekst Laurens Beijen).