Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Nieuwstraat 51a in december 2021

Nieuwstraat 51 is het pand met de bruingeschilderde onderpui op de foto. Het appartement op de begane grond heeft het huisnummer 51, de woning daarboven is Nieuwstraat 51a. Op de pagina Nieuwstraat 49 en 51 staat meer over de geschiedenis van de woningen Nieuwstraat 49-51.

Links op de foto is een afzonderlijk pand te zien dat maar één raam breed is: Nieuwstraat 53. Dat pand is geen eigendom van Diogenes.

 

Achter de rode deur in Nieuwstraat 49 bevindt zich de gemeenschappelijke toegangshal van Nieuwstraat 49, 51 en 51a. Nieuwstraat 51a is te bereiken via een trap vanuit die hal.

 

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt in december 2021, kort voordat er nieuwe bewoners in Nieuwstraat 51a kwamen wonen.

Voorafgaand daaraan is er een nieuwe keuken geplaatst en is er geschilderd en ander onderhoudswerk uitgevoerd. Er waren al eerder voorzetramen in het appartement geplaatst.

 

Foto’s: Hans van Dam. Samenstelling: Laurens Beijen.

Links de plattegrond van de eerste verdieping van Nieuwstraat 51a. De toegangsdeur vanuit het buurpand is aan de rechterkant. De woonkamer ligt aan de straatkant.

 

In het midden de tweede verdieping en rechts de zolder die te bereiken is via een vlizotrap.

De woonkamer op de eerste verdieping.

Toen de foto’s werden gemaakt, stonden er al meubels van de nieuwe bewoners. Ze waren afgedekt in verband met het schilderwerk.

Op de linkerfoto de trap van de eerste naar de tweede verdieping. Rechts op de linkerfoto en links op de rechterfoto de toegangsdeur van het appartement.

De keuken op de eerste verdieping. Links de deur naar de hal.

Er is een nieuwe keukenopstelling gemaakt met onder andere een inductiekookplaat in plaats van de oude gaskookplaat.

De achterkant van de keuken met de deur naar het balkon.

Het balkon ligt op het zuidwesten. Het kijkt uit op de achterkant van huizen aan de Nieuwe Rijn.

De overloop op de tweede verdieping. Rechts de deur van de grote slaapkamer aan de achterkant, links de deuren van de twee kleinere slaapkamers aan de voorkant. Daartussenin de deur van de badkamer met een tweede toilet.

Gezicht vanuit de hal op de twee kleinere slaapkamers.

De kleinere slaapkamers iets dichterbij.

De grote slaapkamer.

De zolder met in het midden het toegangsluik. Aan de andere kant is de dakkapel te zien die uitzicht biedt op de Nieuwstraat en de gebouwen daarachter.

Uitzicht op de Nieuwstraat vanuit een van de slaapkamers op de tweede verdieping. Links een stukje van het dak van de Hooglandse Kerk, rechts de achterkant van Hooigracht 12-14, kantoor en toonzaal van de voormalige Stedelijke Lichtfabrieken.

 

Terug naar de hoofdpagina over Nieuwstraat 49 en 51