Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Hogewoerd 132: foto’s uit januari 2024

In december 2023 en januari 2024 heeft het aannemersbedrijf Rumling Bouw uit Leiden op verzoek van Diogenes het pand Hogewoerd 132 voor een groot deel ontmanteld. De vele gips- en boardplaten op wanden en plafonds werden weggehaald, net als andere dingen die het zicht op achterliggende oorspronkelijke bouwdelen belemmerden. Dankzij de ontmanteling kan het eerder uitgevoerde bouwhistorisch onderzoek van het pand worden afgerond.

Hieronder staan enkele foto’s die gemaakt zijn op 16 januari 2024.

 

De voormalige winkelruimte, gezien vanaf de bordestrap. Boven het weggehaalde plaatmateriaal van het plafond zit een geplakt papieren plafond, met daarboven balken en houten planken.

 

De bordestrap met daarachter de deur naar de opkamer.

 

Op de linkerfoto de toegang tot het souterrain.
Op de rechterfoto de toegang vanuit het souterrain tot de ruimte onder de bordestrap. Daar kunnen in de toekomst een wasmachine en andere apparaten worden geplaatst.

 

Het souterrain, waar voorheen de keuken was. In de nieuwe situatie komt daar de keuken van het onderste appartement. De vloer zal circa 40 centimeter dieper komen te liggen.

 

De opkamer.

 

De ramen aan de Rijnstraat, met de mooie klassieke raamluiken en vensterbanken.

 

De achtermuur van de opkamer. Daarachter bevindt zich de voormalige karrenloods aan de Rijnstraat. Net als in de winkelruimte kwam boven het weggehaalde plaatmateriaal een ernstig beschadigd papieren plafond te voorschijn.

 

Een deel van het plakplafond.

 

Het voorste deel van de voorkamer op de eerste verdieping.

 

Het achterste deel van de voorkamer op de eerste verdieping. De voormalige bedstee is opengemaakt. De afgelopen tientallen jaren was daar een badkamer die bereikbaar was via de deuropening die daarachter te zien is. In de nieuwe situatie komt er een badkamer die bereikbaar is vanuit de voorkamer.

 

Het plafond, dat bestaat uit stevige houten balken met daarboven de vloerdelen van de tweede verdieping.

 

Een deel van de achterkamer op de eerste verdieping.

 

Het andere deel van de achterkamer op de eerste verdieping. Er wordt nu een ‘hap’ uit de kamer genomen door de trap naar de zolderverdieping. In plaats van die trap, die te steil en te smal is om veilig te kunnen gebruiken, komt er een nieuwe trap aan de achterkant.

 

Het achterste deel van de zolderverdieping. De vloer van de vliering is weggehaald. In de nieuwe situatie komt alleen aan de achterkant een deel van de vliering terug.

 

Het voorste deel van de zolderverdieping.

 

De kap is onbeschoten. Hij zal in de toekomst verbeterd en grondig geïsoleerd worden.

 

Terug naar de pagina De restauratie van Hogewoerd 132