Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Hogewoerd 132: foto’s uit juli 2024

 

5 juli 2024

 

In de voormalige winkelruimte staat en ligt isolatiemateriaal dat gebruikt wordt in de woning. Het pand krijgt een zeer goede isolatie, zowel voor warmte als voor geluid van het verkeer en de buren.

 

Bij het blootleggen van het plafond van de voormalige winkelruimte bleek een van de balken in slechte staat te zijn, waarschijnlijk door lekkage vanuit een vroegere douche daarboven. Er wordt overlegd over een goede oplossing.

 

Op een van de zijmuren van de voorkamer op de eerste verdieping is isolatiemateriaal aangebracht.

 

Ook de achterkamer op de eerste verdieping wordt grondig geïsoleerd.

 

De isolatieplaten zijn 10 centimeter dik.

 

Marcel van Dijk, de architect van het restauratieplan, heeft een verkennend onderzoek gedaan naar de kleuren van de verflagen die in de loop van de jaren zijn aangebracht op de belangrijkste onderdelen van het interieur. Op meer dan tien plaatsen heeft hij met een mesje laagje voor laagje alle afwerklagen blootgelegd tot aan de ondergrond. Daarbij ontstaan ‘kleurtrapjes’ die de chronologie van de verflagen laten zien.
De linkerfoto is gemaakt in de achterkamer op de eerste verdieping. Over dat trapje schreef Van Dijk: De kruiskozijnen vertonen diverse verflagen, waaronder donkerrood-paars en diverse crèmetinten en de één na laatste laag een 70er jaren hippiekleur: appelgroen.’
Het trapje op de rechterfoto is gemaakt op de deur van de voorkamer op de eerste verdieping. De verflagen op die deur variëren van crème-grijs tot okertinten.

 

11 juli 2024

 

De dakpannen zijn nu op het dak aan de kant van de Rijnstraat gelegd.

 

17 juli 2024

 

Tussen de daken van Hogewoerd 130 (rechts) en 132 (links) wordt een nieuwe dakgoot aangebracht. Beide daken zijn verhoogd met isolatiemateriaal van zo’n 14 centimeter. Daardoor moest de dakgoot hoger komen te liggen. In beide daken zijn aanzetten voor de nieuw op te metselen schoorstenen te zien.

 

 

Terug naar de pagina De restauratie van Hogewoerd 132