Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Hogewoerd 59-61: foto’s uit augustus 2017

4 augustus 2017

 

Vanwege de vakantie staat het werk van de aannemer, dat bijna klaar is, op een laag pitje. In deze periode ligt de nadruk op het schilderwerk.
Het meeste daarvan wordt uitgevoerd door Van der Nat Glas- en Schilderwerken en een kleiner deel, waaronder de houtkleurige plafonds van de begane grond, door Mirakel Decoratie Schilderwerken.
Hier is Mirella de Boer van Mirakel aan het werk op de benedenverdieping van Hogewoerd 61.

 

Dit is het achterste deel van de begane grond van Hogewoerd 61, links gezien naar de achterkant en rechts naar de voorkant.

 

De achterkamer op de eerste verdieping van Hogewoerd 61 is nu klaar.

 

Links en rechts: de voorkamer op de eerste verdieping van Hogewoerd 61.

 

De begane grond van Hogewoerd 61A. Links de nu ook geschilderde toiletdeur.

 

De begane grond van Hogewoerd 59. Links gezien vanaf de voorkant, rechts het plafond van het middendeel, gezien van achteren, met de lichtkoker.

 

11 augustus 2017

 

Er wordt nog gewerkt in de voorkamer op de benedenverdieping van Hogewoerd 59.
Rechts is het kozijn te zien van het voormalige loket tussen het kantoortje en de bottelarij. De opening is dichtgemetseld omdat die ruimtes nu bij verschillende woningen horen.

 

Het natuurstenen bovenblad van de schoorsteenmantel in de achterkamer op de eerste verdieping van Hogewoerd 59 is vervangen. Rechts ter vergelijking een oude foto waarop te zien is dat er een stuk van het oude bovenblad was afgebroken.
De schoorsteenmantel wordt nog verder opgeknapt.

 

De wand tussen het voorportaal van Hogewoerd 61 en de daarachter gelegen ruimte wordt in ere hersteld. Daarbij worden de oorspronkelijke deuren gebruikt.

 

De gang van Hogewoerd 61 en de daarop aansluitende trap hebben net als in de oude situatie een plafond van houten planken gekregen.

 

De oude keuken van Hogewoerd 61 krijgt kleuren die hier in het verleden ook gebruikt zijn.

 

Het schilderwerk op de zolder van Hogewoerd 61 is bijna klaar. De ‘gehoute’ deur op de rechterfoto zal nog worden bijgewerkt door Mirella de Boer van Mirakel. De hergebruikte deuren uit het oude complex die dekkend geschilderd waren zijn met gewone verf behandeld.

 

Dit is een foto van de zolder van Hogewoerd 61A. Hier zijn diverse ‘gehoute’ deuren die nog zullen worden bijgewerkt.

 

18 augustus 2017

 

De woonkamer op de eerste verdieping van Hogewoerd 59. De balken zijn geschilderd. In de vakken tussen de balken komen spanplafonds van nieuw materiaal. De oude spanplafonds waren erg vergaan en konden daarom niet worden gehandhaafd.

 

In de gang op de eerste verdieping van Hogewoerd 61 is een fonteintje aan de muur gehangen dat in de oude situatie niet ver daarvandaan hing.

 

Links een detailopname van het fonteintje, rechts ter vergelijking het fonteintje voor de renovatie.

 

Terug naar de pagina De restauratie van Hogewoerd 59-61