Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

De Open Monumentendagen 2017

Hogewoerd 59-61 tijdens de Open MonumentendagenTijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2017 konden belangstellenden de resultaten van de restauratie van de voormalige wijnkoperij Hogewoerd 59-61 komen bewonderen. Er kwamen zo’n 1350 mensen. De bezoekers konden de drie nieuwe woningen van beneden tot boven bekijken.
De architect Marcel van Dijk, bestuursleden van Diogenes en een aantal vrijwilligers gaven een toelichting. In alle ruimtes hingen foto’s van de oude situatie, zodat de bezoekers de verschillen en overeenkomsten konden zien. De ingrijpende veranderingen tijdens de restauratie, die maar een jaar heeft geduurd, waren daarop duidelijk zichtbaar. Veel bezoekers lieten blijken dat ze blij zijn met het behoud van veel authentieke elementen.

 

Op een groot scherm werd een nieuwe video vertoond over de monumenten die Diogenes heeft gerestaureerd. De video is gemaakt door de Leidse Video en Smalfilm Liga in samenwerking met Hans van Klinken. Na de Open Monumentendagen is de film op Youtube geplaatst.

 

Na de vorige openstelling in 2015 was dit de laatste kans om de woningen te bekijken. Half oktober is ook het plaatsen van de keukens en het leggen van de parketvloeren achter de rug, en dan nemen de huurders van de drie woningen er hun intrek.

 

De foto’s hieronder zijn gemaakt door Hans van Dam.