Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Hogewoerd 63: foto’s uit mei 2019

2 mei 2019

 

Achter de winkelruit van Hogewoerd 63 is een doek opgehangen met informatie over het project. Daarop staan de namen en logo’s van de opdrachtgever (Diogenes), de aannemer (H. de Bolster BV), de directievoerder (Herms van den Berg/Sam Erades) en de architect (Marcel van Dijk).
Via de QR-code in de linkerbenedenhoek kunnen belangstellenden de website van Diogenes openen om meer informatie over het project te vinden.
Binnenkort zal er een steiger aan de voorkant worden geplaatst. Dan zal het doek daaraan worden opgehangen.

 

3 mei 2019

 

De vloerdelen van de eerste verdieping aan de voorkant van het pand blijven behouden. Waar nodig worden slechte stukken vervangen door vloerdelen die afkomstig zijn van de zolder.
Een van de oude balken is vervangen door een nieuwe balk.

 

De vloer aan de achterkant was te slecht om te behouden. Daar zijn nieuwe vloerdelen gekomen.

 

De eerste verdieping, gezien naar de voorkant. Ter verdere versteviging van het pand zal op de vloerdelen sterk plaatmateriaal worden geschroefd.
Links is de opening te zien waar de trap zal komen.

 

De eerste verdieping aan de achterkant.
Van oudsher was er een niveauverschil van circa 20 centimeter tussen de vloer van het achterste deel en die van het voorste deel. In de nieuwe situatie zal dat verschil worden opgeheven.

 

De zolder met de nieuwe vloer en het nieuwe dakbeschot, gezien naar de voorkant ….

 

…. en naar de achterkant.
Op de plaats waar geen dakbeschot is aangebracht komt een ‘blinde’ dakkapel met ruimte voor de uitmonding van de trap en voor de inloopdouche.

 

Om het bereiken van het hoogste punt te vieren reikte Diogenes aan de mensen die er zo goed aan bezig zijn het traditionele ‘pannenbier’ uit.

 

10 mei 2019

 

Op de tweede verdieping zijn nu aan de kant van Hogewoerd 61A de contouren zichtbaar van de ‘blinde’ dakkapel. Dat is een dakkapel zonder ramen aan de voorkant en de zijkanten. Er komt wel een lichtkoepel aan de bovenkant.
Er wordt nu ook meer zichtbaar van de toekomstige indeling van de tweede verdieping. Aan de voorkant komen de badkamer, het toilet, de cv-ruimte en opstelruimte voor de wasmachine. In het midden komen de overloop en kastruimte, en achteraan komt de slaapkamer.

 

Aan de linkerkant van de dakkapel komt de uitmonding van de trap van de eerste naar de tweede verdieping.
Aan de rechterkant komt de inloopdouche.

 

De toekomstige dakkapel gezien vanaf het voorste deel van de zolder.

 

Een afvoerbuis en een kanaal voor de ventilatie ter hoogte van de eerste verdieping.

 

17 mei 2019

 

Op de vloerdelen van de eerste en tweede verdieping is sterk plaatmateriaal geschroefd om de stabiliteit van het pand te verbeteren.
Hier het achterste deel van de tweede verdieping.

 

En hier het middelste en het voorste deel.

 

Er worden leidingen gelegd die later worden weggetimmerd. Hier zijn bijvoorbeeld leidingen voor de verwarming en de ventilatie te zien.

 

Ook in de blinde dakkapel komen leidingen.

 

Hier is het plaatmateriaal op de vloer van de eerste verdieping te zien.

 

Het hoogteverschil tussen het voorste en het achterste deel van de eerste verdieping is nu weggewerkt.

 

Links: leidingen bij het trapgat ter hoogte van de eerste verdieping.
Rechts: het trapgat vanaf de begane grond naar boven gezien. Via de lichtkoepel bovenin de blinde dakkapel zal ook in de toekomst daglicht naar binnen vallen.

 

Voorbereidingen voor het toilet op de begane grond.

 

24 mei 2019

 

De indeling op de zolder begint vorm te krijgen. Vooraan de scheidingswand tussen de slaapkamer en de overloop, met daarachter links het trapgat. Een deel van de leidingen voor elektriciteit en verwarming is al aangebracht.

 

Het inbouwreservoir voor het toilet in de badkamer.

 

De zoldervloer is niet vlak, maar vertoont een hoogteverschil van 6 centimeter. Dat wordt overbrugd met behulp van scheggen. Daarop zal vervolgens plaatmateriaal worden aangebracht.

 

Terug naar de pagina De restauratie van Hogewoerd 63