Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Hogewoerd 63: foto’s uit oktober 2019

10 oktober 2019

 

Op 7 oktober is begonnen met het werk aan de voorgevel. Omdat de winkelpui er tijdelijk uit gaat, moet de voorkant worden beveiligd en afgeschermd.

 

De winkelruit en de borstwering eronder zijn al verwijderd. Het kozijn van de winkeldeur staat er nog.

 

Op deze foto zijn de buiten-uiteinden te zien van twee van de stalen balken waarmee het bovenste deel van de gevel tijdelijk wordt ondersteund.

 

Links de situatie gezien vanuit het westen.
Rechts het kozijn van de winkeldeur gezien van de andere kant.

 

Niet alleen de nog te vervangen stalen latei wordt gestut, dat geldt ook voor een paar houten balken in het pand.

 

De situatie gezien vanuit het pand.

 

De schroefstempels rusten via balken en balkjes op de eerder gestorte betonnen vloer.

 

Een constructie op de eerste verdieping. Op deze foto zijn de binnen-uiteinden van de drie stalen balken die de voorgevel moeten ondersteunen te zien.

 

In de badkamer op de tweede verdieping worden wandtegels aangebracht. Links twee muren van de inloopdouche, rechts de wand waaraan het toilet en de wastafel zullen worden bevestigd.

 

21 oktober 2019

 

De stabiliteitsconstructie in de voorgevel is nu aangebracht. Op de plaats van de oude verroeste stalen balk is een nieuwe verzinkte stalen balk gekomen. Die balk wordt ondersteund door verzinkte stalen staanders die aan de onderkant verbonden zijn met een stalen ’tegendrukbalk’ die opgenomen is in gewapend beton.

 

Er zijn drie staanders: één links, één rechts (op de foto nauwelijks zichtbaar), en één ertussenin, maar niet in het midden.

 

Op deze tekening heeft de constructeur in overleg met de architect met rode, zwarte en blauwe lijnen de plaats van de stalen balken aangegeven. De middelste staander zit tussen de twee winkelruiten.

 

De badkamer is betegeld.
Het bovenste deel van de muur aan de straatkant zal nog opnieuw worden opgemetseld. Dat gebeurt vanaf de buitenkant. Daarna kan die muur ook aan de binnenkant worden afgewerkt.
Links aan de straatkant wordt een kast gemaakt met ruimte voor onder andere de cv-ketel. Aan de rechterkant (hier niet zichtbaar) kunnen een wasmachine en een droger worden geplaatst.

 

De badkamer gezien van de andere kant. Links komen een toilet en een wastafel, rechts de inloopdouche.

De inloopdouche met daarnaast een ruimte waar de bewoners bijvoorbeeld hun wasmand kunnen neerzetten.

De buitenkant van de badkamer. Een van de oude dakspanten is op een iets andere plek teruggeplaatst. Rechts komt een vaste kast voor kleding en andere spullen.

 

25 oktober 2019

 

Na het aanbrengen van de stabiliteitsconstructie in de voorgevel is begonnen met de verdere opbouw. Het oude deurkozijn is teruggeplaatst en er zijn nieuwe muurgedeelten gemetseld: onderaan, links, rechts en boven de nieuwe dragende balk.

 

De voorpui in opbouw van binnen gezien.

 

Boven dit muurtje komen twee winkelruiten, in plaats van de grote etalageruit die er tot voor kort was. Met de twee ramen wordt de situatie van het begin van de vorige eeuw teruggebracht.

 

De oude onderdelen worden zo veel mogelijk opnieuw gebruikt.
Links de winkeldeur, rechts een verticale lijst.

 

Binnenshuis wordt onder andere gewerkt aan de vensterbanken. Links een raam op de begane grond, rechts op de eerste verdieping.

 

Buitenshuis worden de nokvorsten aangebracht: speciale dakpannen op de nok van het dak.

 

Terug naar de pagina De restauratie van Hogewoerd 63