Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Aalmarkt 5 en 6

De panden Aalmarkt 5 en 6

 

De panden Aalmarkt 5 en 6 zijn waarschijnlijk gebouwd in 1602. Ze hoorden eerst bij het Sint Catharinagasthuis aan de Breestraat en waren bedoeld als ‘provenierswoningen’: huizen waar men zich voor de oude dag kon inkopen.
De huizen moeten oorspronkelijk trapgevels en kruiskozijnen hebben gehad, maar dat veranderde in de negentiende eeuw. Conform de mode in die tijd kwamen er strakke gevels met een rechte daklijst. Een bijzonderheid is dat die lijst over de twee huizen loopt. Ook binnenin werden de panden tamelijk ingrijpend verbouwd. Er bleven echter ook veel elementen behouden. Zo hebben beide panden nog een spiltrap tot aan de zolder met de spil uit één stuk. Verder bleven alle moer- en kinderbalken en de oorspronkelijke dakconstructie behouden.

 

Na de Tweede Wereldoorlog raakten de panden steeds sterker vervallen. In 1983 kon Diogenes ze kopen. De restauratie werd uitgevoerd in 1984 onder leiding van de architect Taco Mulder. Sindsdien bevatten de panden twee appartementen op de begane grond (Aalmarkt 5 en 6) en twee op de bovenverdiepingen (Aalmarkt 5a en 6a). Op de foto is Aalmarkt 5 het rechterpand en Aalmarkt 6 het linkerpand.

 

Op deze website staan een paar pagina’s over het interieur van de woningen:
Mooiere halletjes aan de Aalmarkt;
Aalmarkt 5 van binnen;
Aalmarkt 5a van binnen.