Stichting Diogenes Leiden

Restaureren van monumenten in Leiden

Een antieke Lips-kluis uit de tijd van de Jugendstil

Tijdens de Open Monumentendagen is in het souterrain van Hogewoerd 132 een oude Lips-brandkast met Jugendstil-motieven te zien. De brandkast was al aanwezig bij de aankoop van het pand door Diogenes in 2022 en stond er ook al in 1972 toen de vorige eigenaar, de familie Hartwijk, het pand kocht. Daarvoor was in Hogewoerd 132 meer dan vijftig jaar, vanaf 1918, een sigarenwinkel gevestigd van achtereenvolgens Theodorus Laken, zijn weduwe en zijn dochter Annie Laken. Nog eerder, van 1890 tot 1918, was er een manufacturenzaak.

De brandkast dateert vermoedelijk uit de periode 1890-1910. Dat blijkt onder andere uit de tekst J. Lips Bzn op de binnenkant van de deur. Tot 1910 droeg de firma Lips de naam van de oprichter Jacobus Lips Bernarduszoon, daarna was het een naamloze vennootschap onder de naam Lips Brandkasten en Slotenfabrieken N.V.

In een advertentie in het Leidsch Dagblad van 13 mei 1971 werd de kluis te koop aangeboden. Dat had kennelijk geen succes, want hij is op zijn plaats gebleven.

 

Mensen die een suggestie hebben voor een bestemming van de brandkast of hem zouden willen overnemen, kunnen tot en met 15 september een mail sturen naar voorzitter@diogenes-leiden.nl.

 

Update: De kluis is kort na 15 september verkocht aan een belangstellende. Hij is er op een ingenieuze manier in geslaagd om de kluis vanuit het souterrain naar boven te verplaatsen.

Reacties zijn gesloten.